Zorg ervoor dat je het verschil kent tussen financiën en je boekhouding

Jouw financiën zijn iets heel anders dan jouw boekhouding!

Jouw boekhouding is het bijhouden van jouw administratie. Als je dat slim doet met een goed boekhoudpakket, dan kost het jou maximaal 1 minuut per dag en 30 minuten per week. Zorgen dat alle inkoopfacturen en bonnetjes, verkoopfacturen en mutaties op de bank op de juiste en efficiënte manier in het boekhoudpakket terechtkomen. Jouw boekhouder/accountant gaat aan de slag en verwerkt het netjes in het boekhoudpakket en jij bent altijd bij. Dat laatste deel kan je dus heel goed uitbesteden aan jouw boekhouder/accountant. Dat hoef je niet zelf te doen, sterker nog, doe dat maar niet want het is een vak apart. Ieder zijn vak zeg ik altijd maar.

De basis van jouw financiën, is een nette en bijgewerkte boekhouding. Zonder dat, heb je geen inzicht waar je nu staat. Maar waar het echt om gaat in jouw financiën is het deel die jou inzicht geeft in waar je staat, ben je jouw doelstellingen aan het halen, of moet je in actie komen?

– Ontvang je zelf wel een fair salaris voor al jouw werkzaamheden en word je beloond voor jouw ondernemerschap?
– Is het tijd om te investeren en kan dat?
– Kun je aan al jouw verplichtingen voldoen zoals het betalen van de belastingdienst?

Jouw financiën is ook het maken van een Winstgroeiplan, een plan voor de komende 12 maanden waarin jouw doelstellingen zijn verwerkt. Concreet, meetbaar en realistisch. Een plan waarin je goed nadenkt over wie jouw ideale klant is, welke oplossing bied jij jouw ideale klant. Met vragen als;

– Aan wie en wanneer verkoop je wat en tegen welke prijs?
– Wat is de juiste prijs en hoeveel moet je verkopen om jouw doelen te bereiken.

Dit besteed je dus niet uit. Dit is een belangrijk deel van ondernemer zijn. Als je dit op orde hebt, kan je hierop sturen. Dat geeft rust en inzicht. Voor nu en voor de toekomst. Voor iedereen.

Heb jij jouw administratie op orde maar jouw financiën niet?
Stuur mij een bericht of plaats een comment bij dit bericht zodat we een afspraak kunnen plannen voor een persoonlijk gesprek. In dit persoonlijke gesprek kunnen we kijken waar jouw kansen en mogelijkheden liggen en hoe jij die rust en dat inzicht in jouw financiën krijgt.