Wil je inzicht in waar je financieel staat?

Boekhouding voeren of financiën onder controle hebben, waar kies jij voor? Tegenwoordig hoor en zie ik regelmatig reclames over simpele boekhoudprogramma’s. Met die boekhoudprogramma’s kan jij als ondernemer jouw boekhouding met gemak zelf doen. Tenminste, dat zeggen ze. Volgens de reclame is alles zo ingericht dat het niet mis kan gaan, iedereen kan het.

Mijn ervaring is anders. En de ervaring van een groot deel van mijn collega’s ook. Ik volg al een tijdje ‘De belevenissen van een boekhouder’ van @ronaldharreveld. Echt geweldige verhalen over wat een boekhouder/accountant mee maakt in de praktijk. Maar vooral een weergave van wat er kan gebeuren als je jouw boekhouding geheel zelf doet en niet uitbesteed aan of laat nakijken door een boekhouder/accountant. Het kan voor flinke financiële problemen zorgen als je niet goed weet wat je moet doen. Je kan jezelf rijker rekenen dan je bent.

Nu ben ik wel een voorstander van zaken zelf doen als we het hebben over financiën. Maar jouw boekhouding voeren is iets anders dan bezig zijn met jouw financiën. De boekhouding is de basis, die kan je prima uitbesteden. Dat scheelt jou namelijk tijd.
Tijd die je aan andere, belangrijkere dingen kunt besteden. Zoals jouw financiën. Jouw financiën zijn een heel belangrijk onderdeel van jouw onderneming.

Tijd besteden aan jouw financiën zorgt dat jij:
– inzicht hebt in waar je staat
– jij jouw doelstellingen duidelijk in kaart hebt gebracht (in geld) voor de kortere en langere termijn
– je met focus aan jouw doelen aan het werken bent
– weet wanneer je in actie moet komen
– weet wanneer en hoeveel je kan investeren
– etc.

Daar wil toch iedere ondernemer tijd voor maken! Doe jij dat ook?